Moet ik mijn huis in de winter ventileren?

Moet ik mijn huis in de winter ventileren?

De winter is weer in aantocht en de temperaturen lopen alweer langzaam terug. Alle ramen, deuren en ventilatieroosters worden weer gesloten, zodat de kou beter buiten blijft. Dit klinkt heel logisch, maar voor het binnenklimaat is dit niet goed. Goed ventileren blijft namelijk enorm belangrijk, maar hoe doe ik dit nu het beste in de winter? In deze blog leggen wij u graag uit hoe u dit kunt doen.

Waarom moet ik mijn huis dan in de winter ventileren? Al mijn ramen en deuren blijven toch dicht?

Een gezond binnenklimaat is in de wintermaanden juist extra belangrijk. Waarom? In uw huis zit veel vocht. Zeker in de winter loopt het vochtpercentage op. Alleen door goed te ventileren kan het vocht de woning verlaten. Daarnaast zorgt de luchtverversing ervoor dat er frisse en gezonde binnenlucht in uw woning is.

Een enthalpiewisselaar

De standaard ventilatiesystemen zijn niet altijd in staat om het vochtpeil op orde te houden. Een enthalpiewisselaar is dat wel. Wanneer u een enthalpiewisselaar in uw WTW-unit heeft, regelt de wisselaar het vochtpeil in de woning. Wanneer er veel vocht in de lucht zit, onttrekt de wisselaar dit vocht uit de lucht. Wanneer er dan weer droge lucht wordt aangezogen, wordt het opgeslagen vocht bij de droge lucht toegevoegd. Op deze manier blijft het vochtpeil in uw woning in balans. Daarnaast zorgt een WTW-unit mét enthalpiewisselaar voor een energiebesparing.

Een enthalpiewisselaar kan helaas niet op alle systemen worden aangesloten. Op dit moment hebben wij van het merk Zehnder een aantal enthalpiewisselaars in ons assortiment.

Maar wat gebeurt er dan daadwerkelijk als ik mijn huis niet ventileer in de winter?

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen bent u in de wintermaanden geneigd uw ramen en ventilatieroosters zoveel mogelijk dicht te houden. Het voordeel is dat de koude lucht buiten blijft. Het nadeel is dat het vocht de woning niet kan verlaten. Teveel vocht kan zorgen voor problemen zoals slaapproblemen, huidklachten, hoofdpijn en een longaandoening (denk hierbij aan astma of allergieën).

De huisstofmijt groeit ook bij lekker koud winters weer. Over het algemeen is de huisstofmijt er het hele jaar en deze groeit in de zomer tot een grote populatie. Maar vanwege het open staan van de ramen en het veel buiten zijn, hebben u en uw huis er eigenlijk geen last van. Zodra het herfst wordt verandert dat. De ramen worden gesloten en de verwarming gaat zo hoog mogelijk aan. De huisstofmijt die achter de verwarming zit gaat zich verplaatsten en zweeft dan door het huis, waardoor de kans op inademing hiervan groot is. Hierdoor kunnen astma-aanvallen ontstaan. Voor het verdrijven van deze huisstofmijt is het dus belangrijk dat u goed ventileert.

Tips om goed te ventileren:

Het beste is om altijd uw ramen en deuren gesloten te houden. Indien u uw ramen open zet, kunt u last krijgen van fijnstof in uw woning. Bovendien, als u in de winter uw ramen en deuren open zet, brengt dit onnodige kou met zich mee.

De meeste nieuwbouwhuizen zijn tegenwoordig voorzien van dubbele beglazing en een mechanisch ventilatiesysteem. Om goed te blijven ventileren mag u dit mechanisch ventilatiesysteem niet uitzetten.

We hebben ook nog een paar goede tips, om nog beter te ventileren.

- Ventileer extra als u kookt, doucht of als er veel mensen in huis zijn

- Verminder het vocht in uw huis door te koken met een deksel op uw pan en droog uw vloeren direct na het dweilen

- Ook bij vochtig weer mag u ventileren, de buitenlucht is vaak schoner en droger dan de lucht in huis

- Controleer regelmatig of uw ventilatieroosters goed werken en schoon zijn

- Zorg ervoor dat u uw kamers (vooral slaapkamers) regelmatig lucht, meestal is hiervoor 10 tot 30 minuten voldoende. Tip: zet wel uw verwarming dan laag, dan voorkomt u onnodig warmte verlies

- Schakel uw mechanische ventilatie niet uit, trek de stekker alleen uit het stopcontact bij onderhoud

- Laat uw ventilatie elke twee jaar schoonmaken door uw installateur

Indien u vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op!

Lees ook:

-          Het vervangen van WTW-filters

-          De TOPS WTW-filters reminder service

-          Het juiste filter bestellen

Terug naar overzicht

Hulp nodig bij het kiezen?  

Wij helpen u graag zoeken